TRAFİK KAZALARINDA MAĞDURUN NE İŞ YAPTIĞI TAZMİNAT MİKTARI AÇISINDAN ÖNEMLİ Mİ?
KAHRAMANMARAŞ AVUKAT / SİGORTA HUKUKU
TRAFİK KAZALARINDA MAĞDURUN NE İŞ YAPTIĞI TAZMİNAT MİKTARI AÇISINDAN ÖNEMLİ Mİ?
ÖĞRENCİ OLAN VEYA ÇALIŞAN KİŞİLERİN GERÇEK KAZANCININ TESPİT EDİLEREK TAZMİNATA ESAS ALINMASI GEREKMEKTEDİR.
Tazminat davalarında tazminatın hesabında birçok faktör önemli olmakla birlikte mağdurun işi ve gerçek kazancı araştırılarak tazminata esas alınmalıdır.
Gerçek ücret mutlak suretle bordroya yansıtılan ücret demek değildir. Kaldıki genellikle çalışılan kurumlar tarafından SGK prim borcunun yüksek çıkmaması için düşük ücret gösterilmektedir. Bu durumda kişinin mesleği ve kıdemi dikkate alınarak ilgili kurumlardan ücret araştırması yapılmalıdır.
Meslek lisesi veya üniversite öğrencileri için ise okudukları bölümler dikkate alınarak ilgili kurumlardan mezun oldukları takdirde alacağı net ücret sorulmalı ve tazminat hesabında bu miktar esas alınmalıdır.
Meslek Yüksekokulu öğrencisi olan desteğin, okulunu bitirdikten sonra meslek yaşamına başlayacağı dönemde elde edebileceği ücret üzerinden tazminat hesaplanmalıdır.
Yargıtay 17.HD., 2013/12217 E. – 2015/857 K. sayılı ve 22.01.2015 tarihli kararı ‘…Müteveffanın gelirinin somut ve ispata yarar delillerle subuta ermediği dikkate alınarak, desteğin mezun olduğu … Üniversitesi …-… … .. Meslek Yüksekokulu Kozmetik Teknolojisi Programı bölümünden öğrenim gören kişinin hangi iş kollarında çalışma imkanına sahip olduğu belirlenerek alabileceği ücretin çalışma yapabileceği iş koluna ilişkin meslek odasından sorularak belirlenmesi…’
Öğrenci olan kişinin ilerideki muhtemel gelirinin tespiti için meslek kuruluşlarına müzekkere yazılarak muhtemel gelirin tespiti ve sonucuna göre tazminatın belirlenmesi gerektiği açıktır.
Yargıtay 17.HD., 2013/5236 E. – 2014/655 K. sayılı ve 22.01.2015 tarihli kararı ‘…Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Doğalgaz ve Isıtma Ön lisans derecesi bulunduğu mahkemece her ne kadar desteğin gelirinin asgari ücret olduğu kabul edilmiş ise de tüm bu mezuniyet belgeleri, SGK kaydı, diğer belge ve tanık beyanlarına göre davacılar desteğinin asgari ücretin üzerinde gelir elde ettiğinin kabulü gerekir. Davacılara bu konuda ispat imkanı verilmesi ve yaptığı işlere göre bu konu ile ilgili meslek kuruluşlarına yazı yazılarak muhtemel gelirin tespit edilerek sonucuna göre tazminatın belirlenmesi gerekirken, davacılara destek olacağı sürede, asgari ücret düzeyinde bir kazancı olacağının kabul edilmesi ve yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir…’